Stille omgang

Na afloop van mijn presentatie Vrouwelijke Identiteit nog even kijken bij het takkenbouwsel onder de bomen van het Eemklooster.

Dit voorjaar heb ik een kunstinstallatie gemaakt voor de kunstroute Stille Omgang rondom het Eemklooster. In het voorjaar waren de bomen nog kaal, nu is alles groen! Deze land-art-route is tot en met 30 oktober 2022 overdag te bezoeken. Voor meer informatie: www.eemklooster.nl.

MEET & GREET met alle kunstenaars op 1 oktober! Voor aanvangstijd kijk even van te voren op mijn website.

Zorgvuldig gerangschikt tot een bouwwerk van 3 meter hoog en 8 meter breed.

Stille Omgang symboliseert voor mij de natuurlijke cyclus van leven en dood die zich ondanks alle menselijke drukte voltrekt. Het uitgangspunt is stapelen met dode takken die in de kloostertuin te vinden zijn. Alle takken zijn verschillend en daardoor krijgt elke tak zijn eigen functie en bestemming in het geheel. Die verschillen zijn aanknopingspunten die de verbinding mogelijk maken. Het in elkaar passen vraagt om gevoel, geduld en volharding. Tijdens het werken met natuurlijke materialen in het landschap ga ik op zoek naar de juiste lijn, beweging en richting. Zo ontstaat een bouwsel met natuurlijke vanzelfsprekendheid. Deze natuurlijke installatie is getiteld: Stille Getuigen.

Veertien kunstenaars uit het hele land tonen op het terrein rond het Eemklooster in Amersfoort land art kunstwerken die speciaal voor deze locatie vervaardigd zijn. De getoonde werken zijn toevoegingen aan- en reacties op het landschap. Het terrein en de begroeiing zijn daarbij geheel in tact gebleven. Het Eemklooster bestaat 90 jaar en is nu geen klooster meer, maar een verzamelplek voor bedrijven, ateliers en kinderdagverblijven. Toch is de sfeer in het park er omheen nog die van rust en contemplatie. Door kunst te plaatsen op onverwachte plekken wordt het unieke van de locatie benadrukt. De tentoonstelling is een soort ‘stille omgang’ waar de kunstwerken reflecteren op het kloosterleven van stilte en bezinning tegenover de drukte van het gewone leven.

Veertien kunstenaars reageren met hun werk op de bijzondere locatie!  Deze expositie laat zien dat deze unieke locatie een plek is om samen te genieten van kunst, natuur en cultuur. Zij toont de kracht van de land art en de kunstenaars. Kunstenaars: Yolanda van Dongen & Jacomien Boonstra, Peggy Eras, Jan Everwijn, Hedy Hempe, Peter Huibers, Elganan Jelsma, Chiel Kuijl, Carola Mokveld, Hester Pilz & Elsbeth Pilz, Johan Sietzema, Jos Smink en Thea van Vliet.